Průvodce potravinářskými barvami

13. 11. 2023, 14:48

Není snadné se v dnešní době zorientovat v nabídce potravinářských barev. Je jich na trhu takové množství, že pro nováčka může být jejich výběr velmi nelehký. Proto jsme pro vás vytvořili tento malý přehled barev, které nabízíme a návod, jak je správě používat.

Gelové barvy:

Jsou to koncentrované a tudíž velmi syté barvy, jejichž nosičem bývá cukrový sirup, nejčastěji glukozový nebo pšeničný. Jejich výhodou je, že neředí barvenou surovinu a ta si pak zachová svoji konzistenci. Proto se nejčastěji používají na probarvování modelovacích a potahovacích hmot. Gelovými barvami snadno obarvíte bílkovou polevu nebo královskou glazuru. Dále také klasické lité těsto nebo bílkovou směs na makronky.

Barvy balené v kelímcích vždy nabírejte pomocí čistého párátka, abyste si je nekontaminovali nečistotou. V nabídce máme ale i barvy balené v tubách či lahvičkách s aplikátory. Tam pak riziko znečištění odpadá.

 

Extra gelové barvy:

Pokud potřebujete docílit velmi sytého odstínu, použijte tyto barvy, které zakoupíte v základních odstínech. Použití je stejné jako u klasických gelových barev, ale stačí jich dát menší množství.

 

Pastelové gelové barvy:

Tyto barvy jsou určeny k vytvoření jemných pastelových odstínů.

 

Běloba:

Ta nám pomůže vytvořit světlý odstín jakékoliv barvy, při při malování na hmotu.

 

Prachové barvy:

Jsou to jemně mleté barevné pigmenty určené pro povrchové barvení a stínování zejména modelovacích a potahovacích hmot. Nejčastěji se používají na dokončovací práce při modelaci rostlin. Lze s nimi docílit sytých i jemných odstínů. Nanášejí se pomocí štětců. Pokud se do nich přidá čirý alkohol, lze s nimi na hmoty kreslit. Nabízíme je v opravdu široké škále odstínů. Buď klasické nebo s přidáním perleti pro vytvoření třpytivého efektu. Vašim výrobkům dodají strukturu a hloubku. Květinové vazby získají s jejich použitím realistický vzhled.

Jsou také rozpustné v tucích, takže s nimi obarvíte i těsta nebo krémy.

 

Barvy pro airbrush:

Airbrush neboli vzduchový štětec je malířská technika, která využívá proud stlačeného vzduchu k nanášení barvy. V našem případě samozřejmě jedlé potravinářské barvy. Výhodou je, že výsledný výrobek obsahuje jen malé množství barvy na povrchu. Můžete s ní jak stínovat, tak tvořit celistvý jednobarevný či vícebarevný nástřik a to jak na hmotu, ale také na krém.

Barvy jsou velmi koncentrované a lze s nimi, za pomoci klasického nebo vodního štětce, malovat na povrch modelovacích a potahovacích hmot.

 

Barvy ve spreji

Barvy se používají k rychlému dekorování povrchu dortů a zákusků či ozdob. Odstín zabarvení ovlivníte délkou a intenzitou aplikace. Je určena pro povrchy z krémů, polev, čokolády, hmot z fondánu nebo marcipánu.

Barvy ve spreji nabízíme jak klasické, tak perleťové nebo prachové.

Také u nás najdete barvy z kakaového másla a bílé čokolády, které vytváří sametový efekt. Používají se na chlazené nebo zmražené povrchy např. máslových krémů, fondánových hmot, marcipánu, zákusků, čokolády a dalších.

Před použitím je třeba barvu důkladně protřepat a ze vzdálenosti 15 – 20 cm aplikovat.

 

Jedlé fixy

Na dokreslení jemných detailů je určen jedlý fix. Jedinečný na vykreslení obličejů nebo obtažení obrysů na fondánových hmotách nebo jedlém papíru. Není určen na mastné a mokré povrchy.

 

Barvy na čokoládu

Jsou to gelové barvy na olejové bázi. Jsou určeny k barvení čokolády a krémů. Neředí je a neovlivňují jejich strukturu. Docílíte s nimi intenzivních barev.

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Náš e-shop používá soubory cookie ke zlepšení Vašeho zážitku. Budeme předpokládat, že s tím souhlasíte, ale pokud si to přejete, můžete souhlasy upřesnit.  Přečtěte si více


Pokud nesouhlasíte s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).

Souhlasím se vším
Nastavit Cookies
NEsouhlasím